Lai nepietrūktu kalcija un D vitamīna, ievēro vienkāršus ieteikumus!

Foto – Pixabay

Patiesībā osteoporozes profilakse jāsāk jau agrā bērnībā. Par to jāparūpējas ikvienai māmiņai vēl pirms bērna piedzimšanas, bet vēl labāk – pirms tā ieņemšanas.

No tā, kā tiks veidota nākamās sievietes kaulu sistēma, atkarīgs, cik izturīgi būs viņas kauli vecumā. Tāpēc jau pirms bērna ieņemšanas, kā arī grūtniecības laikā ļoti svarīgi lietot vitamīnus un kalciju, nemaz jau nerunājot par atteikšanos no kaitīgajiem ieradumiem un stipras tējas un kafijas ierobežošanu.

Šis noteikums ir ļoti vienkāršs un efektīvs, taču daudzas sievietes to ignorē nepieļaujami bieži un tādējādi pakļauj riskam ne tikai sevi, bet arī gaidāmo mazuli.

Arī pēc dzemdībām nedrīkst aizmirst par kalciju. Visā pasaulē ir veikti pētījumi, kas pierādījuši, ka no pārtikas produktiem organismam nepieciešamo kalcija daudzumu cilvēks nesaņem, pat ja katru dienu dzer pienu un kefīru, ēd biezpienu un jogurtu. Kalcijam organismā ir būtiska nozīme.

Tas ir kaulu, zobu, mīksto audu sastāvā, piedalās muskuļu saraušanās, nervu darbības regulēšanā, ir svarīgs asinsreces sistēmas komponents.

Ja organismam pietrūkst kalcija, trūkstošā daļa tiek paņemta no kauliem. Līdz ar to kauli zaudē savu masu, kļūst trausli. Vairumā gadījumu iespējams novērst kaulu masas samazināšanos.

Pietiek no savas dzīves izslēgt ja ne visus riska faktorus, tad vismaz lielāko daļu no tiem, piemēram, kafiju un kokakolu. Tajos esošais kofeīns palielina kalcija izvadīšanu kopā ar urīnu.

Vairāk nekā citi kalciju zaudē arī tie, kas pārāk bieži uzturā lieto gaļas produktus un stipri sāļus ēdienus. Arī pārāk liels sāls, fosfora un olbaltumvielu daudzums paātrina kalcija izvadīšanu no organisma.

Lai papildinātu kalcija krājumus, ir radīti daudzi kombinēti preparāti, kā arī pārtikas piedevas. Efektīvākās ir tās, kuru sastāvā iekļauts arī D vitamīns.

D vitamīns
Organismam nepieciešamo D vitamīna dienas devu satur viens litrs piena, viena multivitamīnu tablete vai arī to izstrādā pats organisms, ja cilvēks 30–60 minūtes uzturas saulē.

Kalcija diennakts patēriņš
No 11 līdz 24 gadu vecumam – 1200 mg

No 25 gadiem līdz menopauzei – 1000 mg

Menopauzes laikā – 1200 mg

Pēc menopauzes – 1500 mg

Kalcija saturs produktos
Piena produkti: liess piens – 300 mg tasītē; liess jogurts – 452 mg tasītē; svaigs biezpiens – 200 mg tasītē; Šveices siers – 270 mg 16 g produkta.

Zivis un pupiņas: sardīnes – 370 mg/16 g; konservēts lasis – 170 mg/48 g; garneles – 100 mg/48 g; vārītas pupiņas – 90 mg/tasītē.

Citi avoti: dārzeņu zaļās lapas – 280 mg/tasītē; brokoļi – 150 mg/gab.; maize – 25 mg/šķēlē; apelsīni – 50 mg/gab.

Pievienot komentāru